29/8/07

Μήπως είμαστε όλοι δολοφόνοι και εμπρηστές;


Πως μπορούν λέξεις όπως ανυπαρξία και αδιαφορία να συνδέονται; Η μία είναι αιτία ύπαρξης της άλλης και αντίστροφα.

Η ανυπαρξία του ελληνικού κράτους έγινε τόσο εμφανής τις τελευταίες ημέρες, όσο και η αδιαφορία των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες. Ποια είναι όμως η σχέση αιτίας και αποτελέσματος αυτών των δύο είναι μια ερώτηση που πραγματικά θέλει πολύ σκέψη. Είναι ανύπαρκτο το κράτος όταν δεν τιμωρεί κανέναν και για τίποτα αλλά είναι και αδιάφοροι οι πολίτες όταν παρανομούν απλά και μόνο γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται κανείς να τους θέσει προ των ευθυνών τους.


Μήπως όμως υπήρξε κανείς τόσα χρόνια που να προσπάθησε να θέσει το κράτος προ των ευθυνών του; Μόνο κάποιες μοναχικές φωνές που έτειναν ενίοτε να χαρακτηρίζονται γραφικές. Που ήταν η αντίδραση των πολιτών για τους αδικοχαμένους από το σεισμό του 1999 , όταν οι μίζες των πολεοδομιών γκρέμιζαν πολυκατοικίες λες και ήταν καστράκια στην άμμο; Που είναι η αντίδραση των χιλιάδων ελλήνων τουριστών – πολιτών που ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι με πλοία σαν το Σάμινα και ξεχνούν πως οι υπεύθυνοι για τους δεκάδες ανθρώπους που χάσανε τη ζωή τους παραμένουν ατιμώρητοι και μάλλον βαθύπλουτοι;


Η ανυπαρξία του ελληνικού κράτους και η αδιαφορία των πολιτών του είναι απλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν αντέστρεφε κανείς τους όρους θα ήταν ακριβώς το ίδιο. Ήταν οι ανύπαρκτοι πολίτες που κατέντησαν το κράτος αδιάφορο τόσα χρόνια αλλά ήταν και το ανύπαρκτο κράτος που ανέθρεψε τους αδιάφορους πολίτες.

Αν το σκεφτεί κανείς λίγο περισσότερο, το κράτος ως διοικητικός μηχανισμός αποτελείται από πολίτες. Πολίτες ήταν αυτοί που κατασπατάλησαν τα 33 εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πυροπροστασία. Πολίτες είναι εκείνοι οι Προϊστάμενοι των πολεοδομιών που λειτουργούν μόνο σαν juke box και ανάλογα με το κέρμα που τους δίνεις παίρνεις και την αντίστοιχη άδεια ή την περιμένεις για χρόνια. Πολίτες είναι εκείνοι που χτίζουν αυθαίρετα σε πρώην δασικές εκτάσεις ή καταπατούν και αυτές που υπάρχουν ακόμη. Πολίτες είναι και οι βουλευτές που ασχολούνται μόνο με την πελατεία τους και την δημόσια εικόνα τους. Πολίτες είναι και οι κύριοι Καραμανλής, Παπανδρέου, Σημίτης, Πολύδωρας κ.ο.κ. Πολίτες αδιάφοροι για το κράτος που ενδιαφέρονται μόνο για ίδιον όφελος, πολίτες που κατέντησαν το κράτος ανύπαρκτο.

Όσο για τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αυτοί ακριβώς που με την ανοχή και τη σιωπή τους αφήνουν όλους τους παραπάνω να συνεχίζουν να αποκτούν δύναμη και χρήμα και να παγιώνονται στο σύστημα. Είναι αυτοί ακριβώς που η μνήμη τους περιορίζεται στον τηλεοπτικό χρόνο. Είναι αυτοί ακριβώς που σε έναν χρόνο από σήμερα θα αδιαφορούν για την οικοδομική εκμετάλλευση του Ταϋγέτου και θα επαιτούν και πάλι για ένα ρουσφέτι από τον «πολιτικό της γειτονιάς τους».

Μάλλον οι περισσότεροι θα πουν ότι όλες αυτές οι αερολογίες δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ας σκεφτούν όμως λίγο τις αιτίες που οδήγησαν στην παράλυση του κρατικού μηχανισμού, στην αποσάθρωση των θεσμών, στην ασυδοσία πολιτικών και κερδοσκόπων. Ας σκεφτούν λίγο γιατί ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός λειτούργησε και πάλι με χρονοκαθυστέρηση σαν χρηματοκιβώτιο. (μήπως δεν είναι όντως ένα χρηματοκιβώτιο με κωδικούς που τους έχουν λίγοι και εκλεκτοί;) Ας σκεφτούν λίγο αν για τους 64 συνανθρώπους μας που χάθηκαν φταίει τελικά ο στρατηγός άνεμος ή εμείς (έστω και σε ένα μικρό ή μεγάλο ποσοστό). Μήπως τελικά είμαστε όλοι μας λίγο δολοφόνοι και λίγο εμπρηστές;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ: το άκυρο και η αποχή πάει υπέρ του πρώτου κόμματος!!!!!
Παρακαλάει η Ν.Δ. να αγανακτήσει ο κόσμος και να απέχει.

Αν θέλετε να περάσετε μήνυμα, μόνο ψηφίζοντας 3ο, 4ο ή 5ο κόμμα γίνεται δουλειά.