29/8/07

O καλός, ο κακός και η Αρχαία Ολυμπία

Το παρακάτω κείμενο σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην απαξίωση του έργου και της αυτοθυσίας των πυροσβεστών. Θέλει απλά να καταδείξει ότι τελικά σε όλες τις περιπτώσεις ο παράγοντας άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός. Τελικά άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει...

Οι πολιτικοί αλληλοκατηγορούνται για το «τις πταίει», ενώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται. Το μέτωπο της Ηλείας προχώρησε στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία ενώ εκκενώθηκαν 23 χωριά, μέχρι σήμερα ο κατάλογος των νεκρών έφτασε τους 64.

Όμως είναι κοινώς παραδεκτό ότι η καλύτερη προεκλογική εκστρατεία γίνεται εκμεταλλευόμενη την αγωνία και τις ελπίδες των ανθρώπων, αυτό προφανώς το γνωρίζουν καλά οι υψηλώς αμειβόμενοι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Άρχισαν, λοιπόν, οι υποσχέσεις, αλλά πλέον φαντάζουν -πέρα από αστείες- ειρωνικές και χλευαστικές.

Δυστυχώς όλα κυλούν όπως περιμέναμε και όπως απευχόμασταν ότι θα κυλήσουν. Οι πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις ήταν άφαντες και οι πολιτικοί έκαναν απερίσπαστοι την προεκλογική τους εκστρατεία, όπως όλα δείχνουν η φωτιά θα σβήσει μόνη της και σε λίγες μέρες δεν θα θυμόμαστε τίποτα.

Και ενώ όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται, αξίζει να παρατηρήσετε τη φωτογραφία που απαθανατίζει μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη φωτιά της Ολυμπίας.



Ο εικονιζόμενος αποφασίζει μέσα στο χάος της φωτιάς να βγάλει φωτογραφίες για να έχει σουβενίρ από τα αρχαία της Ολυμπίας. Η εύκολη ερμηνεία έρχεται στα χείλη όλων μας, σκεφτείτε όμως την ποιότητα της παιδείας που είχε ο εν λόγω κύριος, που ελαφρά τη καρδία κράτησε ένα αναμνηστικό από τα μνημεία, ενώ πίσω του καίγονταν ο περιβάλλον χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα συμπεράσματα δικά σας.



Ευτυχώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που είναι η πλειοψηφία των πυροσβεστών. Ο μόνος λόγος που παρουσιάζονται ανίκανοι είναι γιατί τους λείπουν τα μέσα και ο απαραίτητος εξοπλισμός, την ψυχή την έχουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: