2/9/07

Θέμα για διάλογο


Υπάρχουν όρια; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Όχι, δεν ξεκινάω να γράψω έχοντας στο μυαλό μου φιλοσοφικά ερωτήματα. Ξεκινάω να γράφω έχοντας στο μυαλό μου το πρωτοσέλιδο από το σημερινό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το οποίο φιλοξενεί φωτογραφίες από τα παιδιά που καήκαν στις πυρκαγιές.

Έχει χυθεί πολλή μελάνη για τη δημοσιογραφία και τα όρια της. Είναι καταγγελτική; Είναι αφυπνιστική; Είναι υποκινούμενη;

Τα 4 χρόνια μου στο Πανεπιστήμιο πέρασαν με ερωταπαντήσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Τότε θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο και θεωρούσαμε τους εαυτούς μας "ποιοτικούς".

Τα 4 χρόνια μου στη δουλειά περνάνε με ερωταπαντήσεις σε πραγματικό επίπεδο. Υποψιαζόμαστε ότι συνεχίζουμε να θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, υποψιαζόμαστε ότι παραμένουμε "ποιοτικοί" αλλά πρόσφατα έπιασα τον εαυτό μου να ρωτάει έναν δήμαρχο στην Ηλεία:

"Πώς είναι η κατάσταση, δήμαρχε", ρωτάω εγώ.
"Τι να σας πω", μου απαντάει, "καιγόμαστε".
"Α, ωραία", λέω αυθόρμητα, "μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε";

Γι' αυτό και για πρώτη φορά δε θα σχολιάσω το πρωτοσέλιδο που μου έδωσε έναυσμα για αυτό το post. Έχω μπερδευτεί και δε μπορώ να αποφασίσω με ποια μεριά είμαι. Διάβασα και σε άλλα κυριακάτικα έντυπα περιγραφές δημοσιογράφων που κάλυψαν τις φωτιές και η σύγχυση που επικράτησε ήταν ακόμα μεγαλύτερη...

Θα ήθελα όμως να ξέρω πώς τα βλέπουν όλα αυτά οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, οι ακροατές. Έχω μάθει να πληρώνομαι για να κάνω ερωτήσεις και αυτή τη φορά σας απευθύνω μια ευθεία ερώτηση: ¨Πόσο ευχαριστημένοι θα πρέπει να είμαστε από την κάλυψη των πυρκαγιών". Κάθε σκέψη, κάθε απάντηση, δεκτή.






7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ!!!!!
Ευτυχώς είμαι από τους ανθρώπους που δεν διαβάζουν τη συγκεκριμένη φυλλάδα (δεν θα την αποκαλέσω εφημερίδα, για ευνόητους λόγους!)
Νομίζω πως αυτή τη φορά ξεπεράσαμε τα όρια.....

Ανώνυμος είπε...

se mia xwra opou stis ethnikes i topikes kriseis speudoun prwta ta mme kai oxi oi armodies arxes kai oi politikoi, to paixnidi einai xameno apo xeri.
prwta ap'ola to idio to politeyma vrisketai se krisi, i dimokratia den einai ygiis kai ta mme speydoun na kalypsoun ta tyxon kena.
to thema omws den einai an ayth i epemvasi fernei thetika i arnitika apotelesmata, to thema einai pws eksarxis den eprepe na xreiazetai ayth i epemvasi.
sthn periptwsi twn pyrkagiwn, ta mme leitourgisan thetika mprosta sthn anikanothta twn arxwn.
ayto omws einai synama kai to lypiro ths ypothesis..
panta tha uparxoun periptwseis dimosiografwn pou fernoun san profasi ayth thn 'eksousia' gia na katapatoun kanones dimosiografikis deontologias kai vasika nomika arthra peri eikonas kai idiwtikothtas.
oi dimosiografoi, einai anthrwpoi, alla oso eksorgismenoi kai an einai prepei panta na prosexoun ta mesa kai tis ekfraseis pou xrisimopoioun otan metaferoun ta minimata tous.
kai den mporoun na xrisimopoioun san dikaiologia pws oloi paravainoun ton nomo, oloi milane kai pratoun eksw apo to orio.
etsi vazoun tous eaytous tous sto idio tsouvali kai i katastasi katantaei enas apisteytos faylos kuklos pou kanei oli thn xwra na menei stasimi se ayth thn katastasi..
ayto pou rwtises esy ston en logw dimarxo den mporei na sygkrithei me thn aperiskepsia kai ton laikismo tou na valeis sto ekswfyllo mias efimeridas fwtografies nekrwn paidiwn.
an oi politikoi den ta sevontai mia fora oi ypeythinoi ths efimeridas den ta sevontai deka.

kammenoi είπε...

Κ., θα συμφωνήσω με όλα όσα είπες. Αλλά μήπως κοντά στο έλλειμμα δημοκρατίας που όλοι λίγο - πολύ συμφωνούμε ότι υπάρχει, υπάρχει και έλλειμμα κοινού ικανού να αντισταθεί στον εύκολο λαϊκισμό των μέσων;

Και το λέω αυτό για δυο λόγους:

1ον: Γιατί η συγκεκριμένη εφημερίδα, καλώς ή κακώς, δίκαια ή άδικα, σημείωνει ρεκόρ πωλήσεων και

2ον: Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ο κόσμος δίνει λευκή επιταγή στους δημοσιογράφους φωνάζοντας προς κάθε κατεύθυνση: "Θα σε βγάλω στην τηλεόραση" ή "Ε, ρε Ευαγγελάτος που σου χρειάζεται"!!!

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορείς να πεις όμως, το Θέμα δίνει ωραία DVD....

Ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός που βλέπει το εξώφυλλο και παρόλα αυτά βάζει το χέρι στη τσέπη για να την αγοράσει.

Αρκετά έχουμε χαϊδέψει τα αυτιά του "κοσμάκη".

Όσο για τους βλαχό-professionals μεγαλοδημοσιογράφους, αυτοί αποδεικνύουν ότι απλά είναι πωλητές-έμποροι. Πουλάνε το προϊόν. Είτε βγαίνουν από πανεπιστημιακές σχολές είτε από την πιάτσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τελευταία και στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει να διαφημίζουν οι ίδιοι από φροντιστήρια ξένων γλωσσών μέχρι αυτοκίνητα...

Η υπόλοιπη μάζα των δημοσιογράφων έχει μάθει να πληρώνεται για να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις.


Ένοχοι και συνένοχοι.

Ανώνυμος είπε...

kammenoi,
i kathe xwra exei ta mme pou ths aksizoun..
osoo ftaine oi en logw dimosiografoi, toso ftaine kai aytoi pou agorazoun thn efimerida

ange-ta είπε...

Οι φωτιές ήταν μία τεράστια καταστροφή, αν τα μίντια τα είπανε καλά ή κακά, αγγίζει τα όρια του αδιάφορου.
Ο,τι και να είπανε, η αλήθεια, ότι η χώρα καιγότανε από άκρη σε άκρη, δεν κρύφτηκε από κανένα, ούτε από τα κρατικά κανάλια.
Από κει και πέρα, όποιος είναι ηλίθιος και δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν εγκληματικά ανίκανος, δεν του φταίνε τα μίντια.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα οτι και να συμβαίνει στην Ελλάδα τα ΜΜΕ τα φουσκώνουν και τα δραματοποιούν!!!!
Στην περίπτωση όμως αυτή δεν φουσκώσαν τίποτα!!! Δεν δραματοποίησαν τίποτα απολύτως!!!!

Η αλήθεια είναι μία:
Η Ελλάδα ΚΑΙΓΟΤΑΝ επι μια εβδομάδα και κανένας δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για αυτό. Κάηκαν άνθρωποι πάνω απο όλα, κάηκαν περιουσίες, κάηκαν σπίτια.

Ήμαρτον πια όλα για την τηλεθέαση και για τις δημοσκοπήσεις;;
Για το ποιός είναι πρώτος;;;
Για το ποιός θα πουλήσει περισσότερο;;;